Bayi Kembung Perut: Punca & Petua

Kebiasaan ibu-ibu akan melalui pengalaman in terutamanya ketika berpantang dan semasa dalam tempoh menyusu bayi mereka. Mulalah ibu menjadi zombie di malam-malam hari penangan si comel tidak tidur malam, kan~~~ '',)Kenapa bayi kembung perut...?!!

Beberapa faktor bayi di awal usia mengalami masalah kembung perut:

1. Berpunca daripada diet ibu yang mengambil makanan sejuk dan berangin seperti kekacang, teh dan makanan sejuk beku dalam kuantiti yang banyak dan kerap.

2. Bayi terdedah kepada udara sejuk dan berangin sepanjang masa seperti dalam bilik aircond atau memasang kipas dengan berterusan dengan speed tinggi.

3. Bayi kerap diberi foremilk dan sedikit hindmilk daripada ibu.

4. Memberi bayi menghisap botol susu yang kosong.

5. Membiarkan bayi menangis dalam jangkamasa yang lama atau berlarutan.

Sebab-sebab di atas memungkinkan bayi mengalami ketidakselesaan dan sukar untuk tidur dengan nyenyak. Bagi mengatasi masalah ini, beberapa petua tradisi telah saya amalkan disamping pengambilan supplement yang boleh membantu memulihkan masalah bayi kembung perut.

Antaranya:

1. Si ibu disarankan mengamalkan pengambilan supplement Peppermint Ginger Plus atau Garlic dari Shaklee bagi membuang angin terkumpul dalam badan ibu dan bayi.


2. Ambil sehelai daun sirih, tekapkan di seterika sehingga suam2 dan tuamkan di bahagian keliling perut bayi atau gunakan tunku khas untuk si bayi berisi lada hitam untuk menungku perutnya.

3. Urut perut bayi dengan urutan dari atas perut ke bawah dan disusuli urutan bulatan (melawan arah jam) secara perlahan-lahan dengan minyak bayi. Urutan juga perlu dibuat di bahagian belakang betis, tapak kaki dan belakang badan bayi.4. Kerapkan sessi menyusu bayi secara langsung (direct feeding) bagi membantu menghilangkan masalah angin bayi.

5. Alihkan badan bayi dengan menghalakan mukanya ke bawah dan meletakkan bahagian perutnya di lutut ibu perlahan-lahan bagi mengalakkan bayi anda mudah sendawa dan mengeluarkan angin.

Disamping itu, jom tonton video di bawah sebagai panduan ibu-ibu yea... :)


Selamat Mencuba! 

1 comment:

  1. petua org dulu2 guling2 kan perut anak atas perut kita....in shaa Allah...bayi akan flatus la lps tu...hehe

    ReplyDelete

~vitalover~ Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign